אתם מתביישים להודות בזה, אבל המכונית שלכם בקושי "סוחבת". כמובן שכבר ביקרתם במוסך. שם הגדירו את הבעיה ונקבו בסכום גבוה במיוחד לתיקונה. "תוכלו עדיין לנהוג ברכב, אבל זה לא מומלץ", אמרו העובדים. אתם, חרדים עדיין מגובה הסכום, בחרתם להקשיב רק לחלק הראשון של המשפט: הנה, אתם נוהגים ברכב, ובוודאי בעתיד, מתישהו, תוכלו להרשות לעצמכם לתקן את הנזק.
"מה כבר יוכל לקרות לנו?", אתם שואלים. אנחנו עונים.
בראש ובראשונה: סכנת חיים
האבחנה הראשונה שלנו היא החשובה ביותר: נהיגה עם חלקי חילוף לרכב שאינם תקינים עלולה לסכן את החיים שלכם, חד משמעית. חשבו, למשל, על מראה לא תקינה שבה לא רואים את הרכב שמגיח מאחור, או על פנס שמחליט ללכת לעולם שכולו טוב דווקא באמצע הלילה. עליכם לזכור כי נהיגה ברכב מצריכה אחריות רבה, וחלק חילוף פגום עלול להביא לתאונה.
מדי שנה, נערכת בדיקה מקיפה של הרכב. הטסט השנתי נתפס בעיני רבים כ"מטרד", אלא שחשיבותו אינה תסולא בפז. חשוב לתת את הדעת על כל הערה שנרשמת בו. החמורות ביותר, אגב, ימנעו מהמכונית בכלל לקבל אישור לחזור וליסוע בכבישי ישראל, ובצדק גמור: רכב שאינו תקין מסכן לא רק את מי שנוהג בו, אלא גם את כל מי שנוסע על אותו כביש (או הולך במדרכות הסמוכות לו).
עבירה על החוק
בין הרשימה הארוכה של חלקי חילוף לרכב, יש לא מעט אשר מוגדרים כ"נדרשים לטיפול" על פי חוק. במילים אחרות: גם אם אף שוטר תנועה לא יניד עפעף במידה ומערכת השמע שלכם לא תפעל, הרי שנהיגה עם פנס שאיו תקין, למשל, מהווה עבירת תנועה לכל דבר ועניין. עבירות מסוג זה דינן צבירת נקודות שליליות, שבמצטבר עלולות להביא גם לשלילת רישיון.
הקנס הכספי
אתם מכירים את הסצנה הזו מסרטים רבים. הדמות נוהגת ברכב, לרוב לאחר שהיא נרדפת על ידי המשטרה, ואז עוצר אותה שוטר . רגעים של חשש עוברים על הצופה, עד שמתברר ששוטר התנועה הבחין בדבר מה לא תקין ברכב, והתריע את הנהג מפני כך. הם נפרדים כידידים, והדמות ממשיכה במסע הבריחה שלה. הבעיה היא שסרטים רחוקים מלתאר את המציאות.
מרבית שוטרי התנועה אינם מגלים סבלנות רבה לנהיגה עם חלקי חילוף שאינם תקינים, תהא הסיבה לכך אשר תהא. בנוסף למתן נקודות תנועה שליליות, הרי שהדו''ח שניתן באופן מיידי עלול לכלול קנס, שיכול גם להגיע לכמה אלפי שקלים. כך, ה"חיסכון" שבנהיגה עם חלפים שאינם תקינים, הופך במהרה לנזק כלכלי שמעלה תהיות על נסיעה בתחבורה ציבורית בלבד.